DCHAS-L Archives ยท Post dated September 1, 2004
From: Russ Phifer <rphifer**At_Symbol_Here**GLASMESH.COM>
Subject: Re: Certification of Hazards Analyses Used to Select PPE
Date: Sep 1, 2004 19:58 UTC
Reply-To: <41360EE1.9060206**At_Symbol_Here**lbl.gov>
In-Reply-To: <41360EE1.9060206**At_Symbol_Here**lbl.gov>
Larry - The way I understand the Lab Standard, it does not expressly replace any of the general OSHA requirements (only parts of Subpart Z). A laboratory facility must comply with 1910.132 in the same manner as other industries. While the Chemical Hygiene Plan may indeed incorporate the certification requirement for PPE / hazards assessment, I don't see where labs have any particular latitude compared to other facilities. It would be prudent to include a statement in the front of the CHP certifying the completion of PPE / hazards assessment. As to the length of time such records should be maintained, I believe the PPE / hazards assessment should be an ongoing function - as hazards change, PPE should be re-evaluated accordingly. I don't see the need to maintain records for term of employment + 30 years except for employee medical records. 1910.132 is not employee specific. That said, an electronic hazardous & control summary is a great idea, particularly if it is maintained on a regular, ongoing basis. Russ Phifer WC Environmental, LLC PO Box 1718, 1085C Andrew Drive West Chester, PA 19380 610-696-9220/610-344-7519 fax rphifer**At_Symbol_Here**glasmesh.com -----Original Message----- From: DCHAS-L Discussion List [mailto:DCHAS-L**At_Symbol_Here**LIST.UVM.EDU]On Behalf Of Larry D. McLouth Sent: Wednesday, September 01, 2004 1:03 PM To: DCHAS-L**At_Symbol_Here**LIST.UVM.EDU Subject: Re: Certification of Hazards Analyses Used to Select PPE The enclosed OSHA interpretation raises questions about the direct applicability of 29 CFR 1910.132 (d)(2) to lab environments....What's your opinion? http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATION S&p_id=21681 <http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=21681> It sounds like OSHA is allowing some latitude for labs. Regardless, LBNL is working on an electronic system that links chemical, physical and biological hazards (as well as their corresponding controls) to specific work areas (bldg/room). We have other requirements that are driving this. All of our data - chem inventory, training, HR, are in Oracle databases so they can be integrated and accessed with a web front end. The plan is to have an electronic hazards/control summary report. Space owners/PIs/responsible persons must review summary report and acknowledge that controls (including PPE) are in place. This acknowledgment constitutes a record that is retained. As I said this is under development...but we have some funding. Does anyone have an opinion on how long such records should be maintained? Do they fall under 1910.1020 Exposure and Medical Records? If so, then it would be the length of employment plus 30 years. Larry Gordon Miller wrote: > How do you meet the requirement of 29 CFR 1910.132 (d)(2), "The > employer shall verify that the required workplace hazard assessment > (that guides the use and selection of PPE) has been performed through > a written certification that identifies the workplace evaluated; the > person certifying that the evaluation has been performed; the date(s) > of the hazard assessment; and, which identifies the document as a > certification of hazard assessment." (or its equivalent under state > OSHA regs)? -- This message has been scanned for viruses and dangerous content by The CCIS.net MailScanner, and is believed to be clean. --- Incoming mail is certified Virus Free. Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com). Version: 6.0.726 / Virus Database: 481 - Release Date: 7/22/2004 --- Outgoing mail is certified Virus Free. Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com). Version: 6.0.726 / Virus Database: 481 - Release Date: 7/22/2004