Nov 11, 1998 - Reporting threshold for non-carcinogenic mixtures on MSDSs.Nov 11, 1998 - Reporting threshold for non-carcinogenic mixtures…
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
Reporting threshold for non-carcinogenic mixtures on MSDSs.
ILPI assessment: Old automatic-source restriction and universal 1% threshold are superseded
This letter addresses the obsolete 1994 version of the Hazard Communication Standard (HCS). The claim that a chemical cannot count as a carcinogen until one of three listed bodies validates it is not the current HCS classification approach. Nor is 1% a universal current reporting threshold for every unlisted chemical or mixture.
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
Mr. Lance Edwards, CIH Director of Health & Safety Affairs Directorate of Environmental, Industry, and International Affairs 1500 Rhode Island Avenue, NW Washington, DC 20005
This is in response to your letter of July 9, addressed to Mr. Charles Jeffress, Assistant Secretary, Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter requested information regarding the reporting threshold for certain hazardouschemicals under the Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS] Please excuse this delay in responding.
Specifically, you requested information on the reporting threshold for chemicals for which evidence of carcinogenicity exists, even though these chemicals have not been established as a carcinogen (or potential carcinogen) by the three sources listed in paragraph (d)(4) of the standard [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS; current evidence and hazard-specific criteria apply].
Under the HCS, a chemical is not considered a carcinogen or potential carcinogen unless it is listed as such by the International Agency for Research on Cancer, the National Toxicology Program, or is regulated as a carcinogen by OSHA. The reporting threshold for non-carcinogenic mixtures which have not been tested as a whole to determine their health hazards is one percent. Therefore, until one of the above-mentioned groups validates the carcinogenic findings, the reporting threshold on the material safety data sheets (MSDSs) is one percent.
[ILPI note: At issuance: HCS 1994, pre-GHS archive. This historical source-list restriction is superseded by current all-evidence and hazard-specific classification. Current AppendixA.6, mixture criteria and SDSSection 3 replace the universal 1% shortcut.]
Please be aware, however, that even though the chemical is not considered a carcinogen for the purposes of the HCS, the results of any study conducted in accordance with scientific principles which shows statistical significance of a health effect must be discussed on the MSDS.
We hope this information will be helpful, and should you need further assistance, please do not hesitate to contact OSHA's Office of Health Compliance Assistance at (202)219-8036[correction 12/6/2024 the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Richard E. Fairfax Acting Director Directorate of Compliance Programs