Apr 15, 2011 - Requirements for including a manufacturer's occupational exposure limit (OEL) on a material safety data sheet (MSDS).Apr 15, 2011 - …manufacturer's occupational exposure limit (OEL)…MSDS…
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
Requirements for including a manufacturer's occupational exposure limit (OEL) on a material safety data sheet (MSDS).
ILPI assessment: Core principle remains; use current SDS Section 8
This letter addresses the obsolete 1994 version of the Hazard Communication Standard (HCS). Recommended exposure limits can provide relevant information even when they are not OSHA PELs or ACGIH TLVs. The letter’s RCP discussion is conditional on the method’s applicability, not a blanket instruction to calculate or copy an inapplicable limit.
The old (g)(2)(vi) field is now SDS Section 8, which addresses exposure limits for ingredients/constituents listed in Section 3, including other limits used or recommended by the preparer where available. Evaluate the actual formulation and the method’s limits; do not portray every supplier-derived mixture value as an OSHA-enforceable PEL. See the OEL explanation.
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
Thank you for your August 14, 2009, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs concerning your question regarding OSHA's Hazard Communication standard, 29 CFR 1910.1200 [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS], regarding the requirements for providing a manufacturer's occupational exposure limit (OEL) on a material safety data sheet (MSDS). We apologize for the delay in responding to your question. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any situation not delineated within your original correspondence. Your question and background information have been paraphrased below followed by our reply.
When a manufacturer produces a paint or coating, the formulation typically includes a mixture of RHSs from various suppliers. Many suppliers provide their solvents with an MSDS that includes an OEL calculated with the RCP method (RCP-OEL). The NPCA/FSCT contends that any RCP-OEL provided on a supplier's MSDS should not be required by OSHA to be used or reproduced on the MSDS prepared by the manufacturer of the coating because the RCP-OEL is not a TLV. Additionally, the NPCA/FSCT feels that while RCP-OELs are useful during the formulation process, once blended with other materials these RCP-OELs for the solvents become meaningless for the end-user. This is because the component RCP-OELs no longer apply to the blended mixture. Furthermore, in most cases the MSDS for a given solvent does not contain adequate information to calculate an RCP-OEL for the final mixture of the blended solvents in the coating or paint.
Question: When a supplier of an RHS provides an RCP-OEL value on their product MSDS, would a paint or coating manufacturer have to include that value on the MSDS for their formulated product, and would they need to calculate a new RCP-OEL for the mixture?
OSHA believes that an RCP-OEL provided by the manufacturer of an RHS would be considered a recommended exposure limit for the purpose of 1910.1200(g)(2)(vi) [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS; exposure limits now in SDS Section 8]. The RCP-OEL may provide additional hazard information to other manufacturers and downstream users when performing risk assessments, exposure monitoring, and developing engineering controls. However, since the RCP is a special use calculation, it can only be applied in situations where certain criteria and limitations are satisfied, as specified in the ACGIH Book. OSHA also understands that it might not be feasible for coating and paint manufacturers to calculate an OEL using the RCP for blends containing these RHS solvents. Finally, OSHA agrees that in many cases once an RHS is blended or mixed into a coating or paint product, the RCP-OEL many no longer be appropriate to list on the MSDS for the coating or paint.
[ILPI note: At issuance: HCS 1994, pre-GHS archive. Use current SDS Section 8 for exposure limits. Whether an RCP-derived value applies to a blended product depends on the actual formulation and the method’s stated conditions.]
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can continue to consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at 202-693-2190.
Sincerely,
Thomas Galassi, Director
Directorate of Enforcement Programs