Dec 23, 2014 - OSHA jurisdiction over railroad employers with regards to the Hazard Communication standard (HCS)Dec 23, 2014 - OSHA jurisdiction over railroad employers with…
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
OSHA jurisdiction over railroad employers with regards to the Hazard Communication standard (HCS)
ILPI assessment: Generally consistent; jurisdiction remains condition-specific
The letter explains why DOT hazardous-materials training rules do not automatically displace OSHA HazCom duties for railroad crews. OSH Act section 4(b)(1) concerns another agency’s actual exercise of authority over the working conditions, not simply the existence of a federal transportation regulator.
Apply current HCS scope, training and DOT-compatible labeling to the facts. This is not a universal determination of every present FRA/OSHA jurisdictional question; the historical contact details and legal examples are preserved as context.
Transportation of hazardous waste.() Hazardous-waste transport and response training are distinct from a blanket DOT exemption from OSHA duties.
About this ILPI assessment
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
Mr. Charlie Jones SMART- Transportation Division Texas Legislative Executive Board Vice-Chairman Local 1886 Legislative Representative/Alternate Delegate 10300 Cypresswood Drive #1713 Houston, Texas 77070
Dear Mr. Jones:
This letter is to follow up on the interim letter sent to you dated June 24, 2014, by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). In your original April 1, 2014, letter you requested clarification on whether railroad train crews performing work as hazmat employees are subject to the OSHA Hazard Communication Standard, 29 C.F.R. 1910.1200 [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]. Please be aware that this response is not applicable to any question or situation not delineated within your original correspondence. We apologize for the delay in our response.
Nothing in this Act shall apply to working conditions of employees with respect to which other Federal agencies [. . .] exercise statutory authority to prescribe or enforce standards or regulations affecting occupational safety or health.
Your question is paraphrased below, followed by our response.
Question: Do the requirements of the Hazard Communication Standard (HCS), 229 C.F.R. 1910.1200 [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS] apply to railroad train crew members when they are engaged in hazmat operations?
(d) Coordination of Training Requirements. In consultation with the Secretary of Labor [DOT] , the Secretary shall ensure that the training requirements prescribed under this section do not conflict with or duplicate -
(1) the requirements of regulations the Secretary of Labor prescribes related to hazard communication, and hazardous waste operations, and emergency response that are contained in part 1910 of title 29, Code of Federal Regulations; and
(g)(2) An action of the [DOT] Secretary under subsections (a)(d) of this section and section 5106 is not an exercise, under section 4(b)(1) of the Occupational Safety and Health Act of 1970 (29 U.S.C. 653(b)(1)), of statutory authority to prescribe or enforce standards or regulations affecting occupational safety or health.
Therefore, the DOT rules on hazmat transportation do not preempt OSHA from enforcing occupational safety and health standards regarding hazmat transportation. Yellow Freight Systems, Inc., 17 BNA OSHC 1699, 1700-1701 (Docket No. 93-3292, 1996). It should be noted that OSHA’s HCS provides at 29 C.F.R. 1200(f)(5): [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]
[ILPI note: At issuance: HCS 2012. The letter’s jurisdictional conclusion concerns the described hazmat rules and working conditions. Current DOT-label compatibility remains separate from HazCom training.]
“
(5) Chemical manufacturers, importers, or distributors shall ensure that each container of hazardouschemicals leaving the workplace is labeled, tagged, or marked in accordance with this section in a manner which does not conflict with the requirements of the Hazardous Materials Transportation Act (49 U.S.C. [5101] et seq.) and regulations issued under that Act by the Department of Transportation.
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.