Interactive Learning Paradigms, Incorporated


The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety Emporium has thousands of OSHA safety signs and more

Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!

OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation

HCS as it relates to the guidelines described in OSHA's 1986 publication regarding disposal of hospital wastes contaminated with cytotoxic drugs.

Issued
Record type
Interpretation
Historical standard
HCS 1994, pre-GHS archive
Current standard
HCS 2024, as amended

ILPI assessment: Historical disposal answers need current pharmaceutical-waste qualification

This letter addresses the obsolete 1994 version of the Hazard Communication Standard (HCS). Its separation of chemical-information duties from infectious-waste controls remains useful. However, the broad hazardous-waste exclusion and residually-contaminated/3% answers are not a current general authorization to put chemotherapy waste into ordinary infectious-waste streams.

Under the current HCS, the waste exclusion is conditional on actual RCRA hazardous-waste status/regulation. Apply bloodborne-pathogen waste/sharps controls independently. Current 40 CFR 266.507 empty-container provisions distinguish stock/unit-dose containers, syringes, IV bags and other delivery devices; there is no universal 3% rule for every pharmaceutical container. Nonempty or dual-hazard waste may require both chemical-waste and sharps/infectious controls. Use EPA's pharmaceutical-waste guidance and applicable state rules; red bags alone do not establish compliant chemical-waste disposal.

Last reviewed: .

Related interpretations
About this ILPI assessment

This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.

OSHA's notice about interpretation letters

The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.

Source: OSHA's original letter page.

November 21, 1994

[Name Withheld]

Dear [Name Withheld]:

biohazard waste safety can

Safety Emporium carries biohazardous waste cans, labels, training materials and more...

This is a response to your letter of August 21, 1993, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200 [ILPI: Original HCS 1994 context · Current HCS], as it relates to the guidelines described in OSHA's 1986 publication regarding disposal of hospital wastes contaminated with cytotoxic drugs. The questions in your letter also relate to the requirements under OSHA's Bloodborne Pathogens Standard, 29 CFR 1910.1030. Please accept my regret for the long delay in responding to your letter. We are providing responses to your questions in the order presented in your letter.

  1. Is [the requirement to dispose of cytotoxic waste in distinctively labelled and color-coded bags] designed to comply with the Hazard Communication Standard so that employees can define the appropriate hazard and handle the waste appropriately?
  2. No. Although the requirements of the HCS do apply to the storage and handling of parenteral cytotoxic pharmaceuticals, the HCS does not address proper disposal of hazardous materials and does not apply to hazardous waste. The guidelines in OSHA's 1986 document are intended to address the safety and health of workers handling cytotoxic waste while meeting the disposal requirements of EPA's National Hazardous Waste Program and equivalent state laws.

  3. [Is the requirement to place] needles, syringes, and breakable or sharp items used with cytotoxic drugs...in specially designated puncture proof boxes...designed to comply with the Hazard Communication Standard?
  4. Please refer to question number 1.

  5. [Could] items that are considered "empty"...or "residually contaminated" with cytotoxic drugs [by definition under RCRA]...be placed in a regular sharps container...that is used for infectious waste?

    Yes. OSHA promulgated the Bloodborne Pathogens rule after the publication of the 1986 document on safe handling practices for cytotoxic drugs. For needles, syringes, or other sharps that are contaminated with blood or Other Potentially Infectious Material (OPIM), but only residually contaminated with cytotoxic drugs, puncture-resistant receptacles meeting the requirements of the Bloodborne Pathogens standard must be used.

  6. Can empty IV bags and tubing or gowns and gloves used...be placed in with infectious waste as these are only residually contaminated? If not, do they need to be placed in specially labelled and color-coded bags or containers?
  7. OSHA's Bloodborne Pathogens Standard permits disposing of residually contaminated protective clothing with infectious waste, so long as such waste was labelled in accordance with 29 CFR 1910.1030. In lieu of labeling, such waste may be placed in red bags or red containers. OSHA's Hazard Communication Standard would not apply to the labeling of non-infectious waste that is contaminated with cytotoxic residues. Of course, disposal of material contaminated with cytotoxic chemicals must conform to state law. Please refer to the Medical Waste/RCRA Hotline for the State of Illinois; the hotline number is (217) 782-6760.

  8. If a hospital segregates true chemical/hazardous chemotherapy wastes such as vials with greater than 3% or the original medication remaining, or mixed infusion bags that were partially given, would only these items need to be handled in a different manner?

    [ILPI note: At issuance: HCS 1994, pre-GHS archive. This is not a universal present empty-container threshold. Current 266.507 has container-specific conditions. Evaluate chemical-waste and infectious/sharps requirements separately; the old yes answer is not blanket disposal approval.]

  9. Yes. Items defined as "empty" or "residually contaminated" under RCRA or applicable state law do not require handling as described in OSHA's 1986 protocols for handling cytotoxic wastes.

  10. Is it necessary to use...the above mentioned bags or containers for the segregation of residually contaminated cytotoxic waste?
  11. No. As discussed above, residually contaminated items may be disposed of in receptacles meeting the requirements of OSHA's Bloodborne Pathogens Standard. Sharps that are residually contaminated may be disposed of in sharps containers meeting the requirements of 1910.1030, and other residually contaminated items may be disposed of in containers that conform to 1910.1030.

We hope this information is helpful. If you have any further questions, please contact the Illinois Medical Waste/RCRA Hotline at (217) 782-6760.

Sincerely,

Ruth McCully, Director Office of Health Compliance Assistance


The original official public domain version of this document is available from OSHA at https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/1994-11-21.