Interactive Learning Paradigms, Incorporated


The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety Emporium has thousands of OSHA safety signs and more

Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!

OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation

Requirements for alternate warning methods, delays between filling and labeling a chemical container, and label identification of mixtures under HCS.

Issued
Record type
Interpretation
Historical standard references
1910.1200(c), (f)(4), (f)(5) and (g), original 1983 rule (PDF)
Current standard
HCS 2024, as amended

ILPI assessment: Partly consistent; mixture SDS advice superseded

This letter addresses the original 1983 Hazard Communication Standard (HCS), which is now obsolete. Under the current HCS, its distinction between stationary-process-container warnings and ordinary container labels remains broadly relevant (Questions 1 and 5), as does the use of a consistent product identifier rather than a complete ingredient list on a label (Question 3). However, the statement in Question 4 that mixture percentages need not be listed is superseded by current SDS requirements. The delay permitted in Question 2 should not be treated as general permission for unlabeled storage.

Current counterparts are workplace labeling, paragraph (f)(6), stationary process containers, paragraph (f)(7), and Appendix D, Section 3. The latter requires specified ingredient identities and concentrations or permitted ranges, including applicable trade-secret provisions in paragraph (i); the old blanket concentration cut-offs are not a substitute for the current disclosure criteria.

Last reviewed: .

Related interpretations
About this ILPI assessment

This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.

OSHA's notice about interpretation letters

The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.

Source: OSHA's original letter page.

September 25, 1984

Mr. Jim Wooldridge
Delta Solvents & Chemicals Company
610 Fisher Road
Longview, Texas 75604

Dear Mr. Wooldridge:

This is in response to your letter of July 23 to Gilbert J. Saulter, Regional Administrator, requesting clarifications of the Hazard Communication standard (29 CFR 1910.1200). Your questions are answered as follows:

  1. Must bulk chemical storage tanks and the plumbing be marked and labeled to show all hazards?

    Answer: The standard permits several alternative warning methods under 1910.1200(f)(5) [ILPI note: Current counterpart: paragraph (f)(7), HCS 2024.] as follows:

    (5) The employer may use signs, placards, process sheets, batch tickets, operating procedures, or other such written materials in lieu of affixing labels to individual stationary process containers, as long as the alternative method identifies the containers to which it is applicable and conveys the information required by paragraphs (f)(4) of this section to be on a label. The written materials shall be readily accessible to the employees in their work area throughout each work shift.

    [ILPI comparison: Current paragraph (f)(7) refers to paragraph (f)(6) for label information and assigns the employer responsibility for ensuring access to the written materials. The quoted 1983 wording above is preserved.]

    Appropriate hazard warnings are required for all hazardous chemicals present.

    NFPA sign kit
    NFPA signs and kits are available at Safety Emporium.
  2. When containers are filled for storage must they be labeled on the distribution property?

    Answer: Containers should be labeled as soon as practicable. A delay between filling and labeling is permissible. Bulk storage tanks from which filling is taking place must be labeled.

    [ILPI note: Apply current workplace labeling requirements and any specific exception, such as immediate-use portable containers. This historical answer alone does not establish an acceptable delay for a particular operation.]

  3. Must the label identify all products in mixtures?

    Answer: Employers need not list all of a product's constituents individually on the label. This interpretation is evident when one reviews the definition of the terms "identity" and "common name" under section 29 CFR 1910.1200(c) [ILPI note: Current counterpart: HCS 2024 product identifier definition (amended).] of the standard. Essentially, a common name may appear on the label as long as the material safety data sheet (MSDS) is similarly identified.

  4. Must Material Safety Data Sheets identify all products and percentages in mixtures?

    Answer: The information required under 29 CFR 1910.1200(g) [ILPI note: Current counterpart: HCS 2024 SDS Section 3 requirements (supersedes the percentage advice below).] must be given only for the hazardous chemicals present within a product mixture, unless they are present in concentrations of less than 1.0 percent, and less than 0.1 percent for carcinogens. The standard does not require the listing of percentages of chemicals in mixtures. In the case of trade secrets or when specific information is unavailable, these facts must be explained on the MSDS; blanks are not permitted.

    [ILPI note: Superseded in part. Current Appendix D, Section 3 requires specified health-hazard ingredient identities and concentrations, or permitted ranges. Ingredients posing a health risk below a cut-off may also require disclosure. Trade-secret claims have specific conditions; the historical statement that percentages are not required should not be followed.]

  5. Would signs posted in our drum filling area and storage area take the place of labels on our property?

    Answer: No, containers must be identified as soon as possible. Signs may be used in place of labels on stationary process equipment pursuant to paragraph (f)(5) [ILPI note: Current counterpart: paragraph (f)(7), HCS 2024.] of the standard. (See answer to question number 1.)

Please feel free to contact us if further assistance is needed.

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Field Operations


The original official public domain version of this document is available from OSHA at https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/1984-09-25.