Nov 27, 1995 - OSHA's Hazard Communication Standard.Nov 27, 1995 - OSHA's Hazard Communication Standard.
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
ILPI assessment: Repackaging duties remain; abbreviated exemption and label wording need qualification
This letter addresses the obsolete 1994 version of the Hazard Communication Standard (HCS). Its central conclusion remains useful: repackaging hazardous bulk materials can make a business a chemical manufacturer, and consumer or drug exemptions cannot be assumed merely from the finished product's name.
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
David J. Wilson, CIH O'Brien & Gere Engineers, Inc. 5000 Brittonfield Parkway Post Office Box 4873 Syracuse, New York, 13221
Dear Mr. Wilson:
This is in response to your letter of September 5, addressed to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). The letter requested clarification on several issues regarding OSHA's Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200 [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS]. Specifically, your client repackages bulk supplies of toiletries, cosmetics, and non-prescription health care products and the manufacturers who supply the bulk materials have determined that they are not obligated for several reasons to supply Material Safety Data Sheets (MSDS's) to your client because they believe they are exempt from the requirements of the standard.
The standard requires that chemicalmanufacturers or importers of chemicals perform a "Hazard Determination" on their chemical products to assess whether they are hazardous. The scope and depth of research of the hazard determination are given by 1910.1000(d) [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS], and Appendices A and B of the standard. If the product's chemicals are defined as hazardous given the parameters of the hazard determination, then the manufacturer or importer is required to prepare MSDS's according to 1910.1200(g) [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS] of the standard, and label according to 1910.1200(f) [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS], with identity and appropriate hazard warning, the containers of hazardous chemicals. In addition, for chemicals that are defined hazardous, the manufacturers or importer are required to provide the MSDS's and container labels to downstream users of chemical.
[ILPI note: The original citation is a typographical error. The HCS provision is historical 1910.1200(d); current classification criteria have replaced hazard determination. The historical words are retained.]
Paragraph (b), Scope and Application [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS], of the standard states that: "This section requires chemicalmanufacturers or importers to assess the hazards of chemicals which they produce..." The standard further defines produce to mean: "... to manufacture, process, blend, extract, generate, emit, or repackage." Manufacturers who provide bulk supplies for repackaging are clearly covered by the HCS and would be required to meet the MSDS requirements for hazardous chemicals.
"(vii) Any drug, as that term is defined in the Federal Food and Drug, and Cosmetic Act ... when it is in solid final from for direct administration to the patient (e.g., tablets or pills);"
"(ix) Any consumer product or hazardous substance, as those terms are defined in the Consumer Product Safety Act ... where the employer can show that it is used in the workplace for the purpose intended by the chemicalmanufacturer or importer of the product, and the use results in a duration and frequency of exposure which is not greater than the range of exposures that could reasonably be experienced by consumers when used for the purpose intended;"
However, based on the information provided in your letter, repackaging of hazardous bulk supplies would not meet these exemptions. In the case of packaging pills, the HCS exemption only applies to direct patient administration of the pill or tablet. The suppliers of a box containing thousands of pills would not qualify for this exemption. For hazardous bulk material being packaged into health care products, the hazardouschemical exposures resulting from the packaging operation would be different, predictably of a significantly greater magnitude, and therefore, not comparable to that experienced by a normal consumer. Repackaging of hazardous bulk materials would not qualify for the consumer product exemption.
The HCS provides workers exposed to chemicals with the right to know the chemicals' hazards and associated protective measures. As stated above the labels and MSDSs are developed by the chemical manufacturer or importer of the product, and provided to downstream employers. When employers have adequate information regarding chemical hazards, they are better able to establish appropriate protective programs to help prevent the occurrence of adverse effects to employees exposed to the chemical.
Your interest in occupational safety and health is appreciated. If we can be of further assistance please contact OSHA's Office of Health Compliance Assistance at (202) 219-8036.
Sincerely,
Ruth E. McCully, Director Office of Health Compliance Assistance
September 6, 1995
Office of Health Compliance Occupational Safety and Health Administration U.S. Department of Labor 200 Constitution Avenue, NW Washington, DC 20210
This letter is a request for an interpretation by the Occupational Safety and Health Administration regarding the Hazard Communication Standard (29 CFR 1910.1200 [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS]) and the duties of manufacturers who provide bulk supplies of toiletries, cosmetics, and health care products to our client who packages these materials into personal use containers for distribution to hotels. Bulk supplies can consist of a box containing thousands of individual pills, 55-gallon drums of liquid, or other bulk storage containers of liquid or solid product.
Suppliers of bulk material have indicated the following reasons to our client why they are not required to provide an MSDS to companies that package their material. In addition, we have provided information identifying our concern with this interpretation by bulk material suppliers.
Supplier statement: The material is a health care product for personal use that consists of direct administration, such as shampoo, hand lotion, bath gels, etc. Concern: Exposure to the material is not in the same manner as personal use, therefore an MSDS is required.
Supplier statement: The material presents no known health hazard when handled according to the recommended directions. Concern: Recommended directions are for individual, personal use and do not apply to an exposure in a manufacturing environment; therefore, an MSDS is required.
Supplier statement: The material is a drug in its final form for direct administration to the patient (pills). Concern: Pills are received in a box containing several thousand and worker exposure to pill dust that may be associated with processing and packaging would require an MSDS.
Your assistance for an interpretation concerning an MSDS requirement associated with the above statements is appreciated.
Very truly yours,
O'BRIEN & GERE ENGINEERS, INC. David J. Wilson, CIH Senior Scientist