Jul 20, 2016 - Container labeling requirements for importer under HCS 2012Jul 20, 2016 - Container labeling requirements for importer under…
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
Container labeling requirements for importer under HCS 2012
ILPI assessment: Generally consistent; sealed-container and CPSC conditions matter
Importer duties begin when control is taken. The limited warehouse treatment in paragraph (b)(4) concerns sealed master packs; opening the pack changes the labeling situation. Before shipping onward domestically, the immediate containers generally need shipped labels rather than relying solely on a master-pack label.
The CPSC labeling exemption requires actual coverage by the specified consumer-product labeling laws. One customer’s description or a small tube size does not establish that exemption. The separate consumer-use exemption has workplace-use conditions. Any current small-container alternative also has its own requirements.
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration 's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs. Your letter requested verification of your responsibility for container labeling as required by the Hazard Communication Standard [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS] (HCS 2012), 29 CFR 1910.1200. This letter constitutes OSHA 's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. Your highlighted interpretations have been paraphrased below, followed by our responses.
Scenario: ThreeBond International Inc. receives unlabeled tubes from Japan packed 20 to a box with a hazard communication label only on the master pack. Safety data sheets are made available from the manufacturer and the outer container has all of the information on the materials inside of the tubes.
Question: Do we need hazard communication labels on the tubes of unlabeled adhesive received from oversees manufacturers? If the unlabeled container (i.e., tubes) has not left the premises of the importer, can the material continue to be warehoused in an unlabeled state?
Response: Under the HCS [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS], the immediate container of a hazardouschemical must be labeled. See 29 CFR 1910.1200(c) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS], (f)(1) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]. An importer 's responsibility to assure appropriate labels are on incoming containers of hazardous chemicals (i.e., labels are HCS 2012-compliant) begins when the importer takes control of the containers of hazardous chemical. Prior to shipping imported containers of hazardous chemicals to destinations within the United States, the importer must assure that each container is appropriately HCS 2012 labeled (i.e., in accordance with 29 CFR 1910.1200(f)(1) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]). The importer should work with the (overseas) manufacturer to produce a U.S. compliant HCS 2012 label.
Paragraph 29 CFR 1910.1200(b)(4) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS] applies to work operations where employees only handle chemicals in sealed containers which are not opened under normal conditions of use (e.g., marine cargo handling, warehousing, or retail sales). For these operations, if the unlabeled tubes are kept in the HCS 2012 [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS] labeled sealed container (master pack) while in the warehouse, there is no requirement to affix an HCS 2012 to each individual tube. However, once the sealed container is opened while in the warehouse, then an HCS 2012-compliant label must be affixed to each individual tube in accordance with paragraph (f)(1) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS], or proper workplace labels must be affixed in accordance with paragraph (f)(6) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS].
Question: Prior to leaving the importer 's premises for delivery to other warehouses, or the final customer, must the product be labeled in accordance with OSHA 's HCS 2012 [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS] or other applicable standard such as by the Consumer Product Safety Commission (CPSC)?
Response: Yes. Prior to shipping imported containers of hazardouschemicals to destinations within the U.S., the importer must assure that each container is appropriately HCS 2012 [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS] labeled, in accordance with 29 CFR 1910.1200(f)(1) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]. OSHA exempts products from HCS labeling when they are subject to a consumer product safety standard or labeling requirements of the Consumer Product Safety Act and the Federal Hazardous Substances Act. See 29 CFR 1910.1200(b)(5)(v) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]. The Consumer Product Safety Act defines a consumer product as any article, or component thereof, produced or distributed (i) for sale to a consumer for use in or around a permanent or temporary household or residence, a school, in recreation, or otherwise, or (ii) for the personal use, consumption or enjoyment of a consumer in or around a permanent or temporary household or residence, a school, in recreation, or otherwise... 15 U.S.C. §2052(a)(5).
Question: If an importer knows that at least one downstream user considers the product a consumer product, is it reasonable for the importer to treat the whole set of tubes as a consumer product? Does the size of the container determine whether a chemical is a consumer product?
Response: It is the responsibility of the manufacturer or importer of a particular chemical to make the determination whether it meets the CPSC 's definition of a consumer product. We suggest you contact the CPSC for questions related to their requirements. The CPSC can be reached at:
U.S. Consumer Product Safety Commission 4330 East West Highway Bethesda, MD 20814 Phone: (301) 504-7923 Fax: (301) 504-0124 and (301) 504-0025
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA 's requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA 's interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To ensure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA 's website at http://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.