Nov 17, 2011 - Requirement to list carcinogens on labels under GHS.Nov 17, 2011 - Requirement to list carcinogens on labels under GHS.
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
Requirement to list carcinogens on labels under GHS.
ILPI assessment: Obsolete enforcement stay; current update duties apply
This letter addresses the obsolete 1994 version of the Hazard Communication Standard (HCS). The 2011 stay described here is not current guidance. It must not be used to delay required hazard-label updates or to infer that styrene need not be classified for carcinogenicity.
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
Thank you for your July 20, 2011, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter has been referred to the Directorate of Enforcement Programs for an answer to your questions about styrene being listed on the National Toxicology Program's (NTP) 12th Report on Carcinogens, and requirements to label chemical containers under OSHA's Hazard Communication standard, 29 CFR 1910.1200 . In addition, a meeting was held with members of your association regarding this issue on August 25, 2011. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed, and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. Your paraphrased question and our response are below.
Question: In the 12th Report on Carcinogens, styrene has been listed as "reasonably anticipated to be a human carcinogen." We take issue with this listing, and we believe that when OSHA promulgates its new Hazard Communication standard to align with the Globally Harmonized System (GHS), the requirement for manufacturers to list styrene as a carcinogen on chemical product labels will be removed because of the new standard's weight-of-evidence approach. Until OSHA issues its new Hazard Communication standard, will OSHA start enforcing the requirement to list styrene as a carcinogen on the label? If so, and manufacturers choose to classify styrene in accordance to the proposed Hazard Communication standard, would this constitute a de minimis condition?
Response: As you are aware, per OSHA's enforcement policy to its field staff, CPL 02-02-038 ILPI note: Original: CPL 2-2.38D (1998). Current: HCS inspection guidance., Inspection Procedures for the Hazard Communication Standard, March 20, 1998 , the agency has maintained a stay of enforcement for the Hazard Communication standard's paragraph, 29 CFR 1910.1200(f)(11) [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS]
, requiring updated labeling on chemical products. This means that OSHA has withheld enforcement on all manufacturers, importers, distributors, or employers that have not updated their chemical product labels within three months of becoming aware of new hazard information about the chemicals, such as a new listing in the NTP's Report on Carcinogens.
OSHA's stay of enforcement on labels continues to remain in effect , and since OSHA will not issue citations where violations of this provision are found, the agency's de minimis policy is not applicable. However, the agency's self-imposed stay of enforcement does not in any way eliminate the current standard's requirement to update labels within three months under paragraph 29 CFR 1910.1200(f)(11) [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS] . To ensure that a citation is not received for violating this provision in the event that OSHA ends its stay of enforcement, we recommend manufacturers, importers, distributors, or employers comply with 29 CFR 1910.1200(f)(11) [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS].
Additionally, manufacturers, importers, or employers preparing material safety data sheets (MSDSs) are also required under 29 CFR 1910.1200(g)(5) [ILPI:Original HCS 1994 context · Current HCS]
to update MSDSs within three months of becoming aware of new hazard information about the chemical, such as a new listing by the NTP. OSHA has never stayed its enforcement of this provision, and we will continue to enforce where violations are found.
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at www.osha.gov.
If you have any further questions, please feel free to contact the Office of
Health Enforcement at (202) 693-2190.