Mar 3, 1992 - Hazard Communication and Mining OperationsMar 3, 1992 - Hazard Communication and Mining Operations
�
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
ILPI assessment: OSHA–MSHA distinction remains; mines now have their own HazCom standard
This letter addresses the obsolete 1987 version of the Hazard Communication Standard (HCS). Its main jurisdictional distinction remains useful: mining activities within MSHA's jurisdiction do not become subject to OSHA's HCS merely because a product reaches an OSHA-covered customer. The attached pre-rule MSHA materials no longer describe the full current mine-operator duties.
MSHA has since adopted 30 CFR Part 47, Hazard Communication, including labels and MSDSs for customers on request. The old no-OSHA-SDS statement is not a blanket present permission for mine operators to withhold chemical information. OSHA-covered downstream employers retain their applicable duties. MSHA has also clarified acceptance of OSHA-compliant labels/SDSs in its 2013 guidance. Actual jurisdiction depends on the activity, not simply an industry label. NAICS has superseded SIC codes.
OSHA archive notice: OSHA marks its matching original as an archive document that may no longer represent agency policy and is retained for historical research. This notice does not by itself establish formal withdrawal.
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
MEMORANDUM FOR: REGIONAL ADMINISTRATORS
THROUGH: LEO CAREY, DIRECTOR OFFICE OF FIELD PROGRAMS
FROM: PATRICIA K. CLARK, DIRECTOR DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS
SUBJECT: Hazard Communication and Mining Operations
We were recently contacted by Mine Safety and Health Administration (MSHA) officials regarding the application of OSHA's Hazard Communication Standard (HCS) [ILPI:Original HCS 1987 context (PDF) · Current HCS] on mining property within MSHA jurisdiction. According to the attached materials, MSHA reported that last November, OSHA cited a sand and gravel operation for not labeling and providing MSDS(s) for silica sand in accordance with the requirements of OSHA's HCS.
This memorandum is to remind you that the requirements of OSHA's HCS [ILPI:Original HCS 1987 context (PDF) · Current HCS] to develop and transmit MSDSs to downstream employers cannot be applied to mine operations under MSHA jurisdiction. Please review the attached materials, including the MSHA "Program Information Bulletin" on this issue, and insure that compliance personnel are aware of its contents.
[ILPI note: At issuance: 1910.1200, 1987 expanded rule (PDF). This is a jurisdictional distinction, not a current exemption from every chemical-information duty. Mine operators must consider MSHA Part 47, including customer requests. The attached 1986/proposed-rule account is historical.]
We have informed MSHA that the Program Information Bulletin is now out of date since OSHA expanded the HCS in 1987 to cover all workplaces (within OSHA jurisdiction), and that MSHA itself has proposed a hazard communication rule (Federal Register, November 2, 1990, Vol. 55, No. 213, pages 46400 through 46441) which will, when finalized, be applicable to mining operations under their jurisdiction.
Enclosures
cc:MSHA
MAR 3 1992
Mr. Kenneth T. Howard Acting Administrator for Metal and Nonmetal Mine Safety and Health Administration 4015 Wilson Boulevard Arlington, Virginia 22203
Dear Mr. Howard:
Thank you for your letter of January 16, to Mr. Roy E. Clason, Director of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Policy. Mr. Clason forwarded your letter to OSHA's Directorate of Compliance Programs for response.
You wrote regarding the application of OSHA's Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200 [ILPI:Original HCS 1987 context (PDF) · Current HCS], to mining concerns within MSHA's jurisdiction. Your letter referred to an incident which occurred in November, 1991, in which OSHA cited a sand and gravel operation for various violations of the HCS, including material safety data sheet (MSDS) requirements. The OSHA inspection of the sand and gravel site was apparently conducted as a follow-up to an inspection of a construction site where a container of silica sand, originating at the sand and gravel operation, was labeled inconsistently with the OSHA HCS requirements.
Your letter requested that we take steps to insure that OSHA field personnel are reminded of the fact that our HCS "does not apply to mines under MSHA jurisdiction and that mine operators are not required to comply with the OSHA requirement to send MSDSs to downstream users." Accordingly, we have developed the enclosed memorandum for all OSHA Regional Administrators (copy enclosed).
Your letter also transmitted a copy of MSHA's April 7, 1986, Program Information Bulletin No. 86-2M, entitled "Hazard Communication." We have reviewed this document and would like to remind you that this document is now out of date. It states that OSHA's HCS is only applicable to SIC codes 20 through 39, and that we have "proposed to extend coverage...to general industry." OSHA revised its HCS to cover all employers with employees exposed to hazardouschemicals on August 24, 1987 (Federal Register, Vol. 52, No. 163, pages 31852-31886), and MSHA itself has proposed a Hazard Communication Standard applicable to mine operators (FR, Vol 55, 213, November 2, 1990, pages 46400-46439). These facts should be included in any future revisions of your Program Information Bulletin on this topic.
Sincerely,
Dorothy L. Strunk Acting Assistant Secretary
Enclosure
January 16, 1992
Mr. Roy E. Clason Director, OSHA-Directorate of Policy 200 Constitution Avenue, N.W. Room N3641 Washington, D.C. 20032
Dear Mr. Clason:
We are concerned about the application of OSHA's hazard communication standard [ILPI:Original HCS 1987 context (PDF) · Current HCS] on mining property within MSHA jurisdiction. In November 1991, an OSHA compliance officer cited John S. Lane & Son Inc., a small sand and gravel operation in Westfield, Massachusetts, with five violations for failure to comply with the OSHA hazard communication standard concerning material safety data sheets. Reportedly, OSHA compliance officers were following up an inspection of a construction site where a container of silica sand originating at the sand and gravel operation was labeled inconsistent with the OSHA requirements.
While this particular incident was resolved by OSHA and Mine Safety and Health Administration (MSHA) officials, MSHA is concerned that OSHA inspection personnel may not be aware that OSHA's hazard communication rule does not apply to mines under MSHA jurisdiction and that mine operators are not required to comply with the OSHA requirement to send material safety data sheets to downstream users. This jurisdictional policy was adopted by MSHA and OSHA during MSHA's development of its April 7, 1986 Program Information Bulletin No. 86-2M dealing with hazard communication (copy enclosed). The Office of the Solicitor concurred in the policy.
We understand that OSHA field personnel may not be aware of the policy decision. Therefore, in order to avoid dual jurisdiction of MSHA and OSHA over hazard communication, we request that OSHA consider whether some additional communication of this policy with field personnel is necessary.
Sincerely,
Kenneth T. Howard Acting Administrator for Metal and Nonmetal
This document provides guidance concerning the impact of the OSHA hazard communication standard, 29 CFR 1910.1200 [ILPI:Original HCS 1987 context (PDF) · Current HCS] (48 FR 53340, November 25, 1983) and various State right-to-know laws on the mining industry. It may also be used as the basis for responding to public inquiries on the subject. For the reasons discussed below, operators should be advised that the OSHA hazard communication rule is not applicable to mining activities within MSHA's jurisdiction.
The OSHA standard requires chemical manufacturers listed within SIC Codes 20 through 39 (Division D, Standard Industrial Classification Manual) and importers to determine if chemicals produced in their workplaces or imported by them are hazardous, and label each hazardouschemical leaving their workplace.(1) Chemical manufacturers and importers must develop material safety data sheets for each hazardouschemical they produce or import. In addition, covered employers(2) must develop a written hazard communication program and provide training for their employees [ILPI:Original HCS 1987 context (PDF) · Current HCS].
INQUIRIES: Marvin Nichols, Chief, Division of Health, Metal and Nonmetal Mine Safety and Health, on (703) 235-8307
DISTRIBUTION: All Mine Operators District Managers for Metal and Nonmetal Mine Safety and Health Principal Officials, Headquarters Superintendent, National Academy
___________
(1) OSHA has proposed to extend coverage of the hazard communication rule to general industry (See 50 FR 48794, November 27, 1985).
(2) (Defined as "Persons engaged in a business within SIC Codes 20 through 39 where chemicals are either used, or are produced for use or distribution.")
The OSHA standard specifically exempts the coal mining industry. While a few metal and nonmetal operations appear to fall within the designated SIC Codes, the OSHA rule is silent as its applicability to the mining industry as a whole.
The Federal Mine Safety and Health Act of 1977, 30 U.S.C. �802 (1982), (Mine Act) defines a "coal or other mine" in extremely broad terms and court cases have sustained the full scope of this jurisdiction. Additionally, section 3(h)(1) of the Mine Act directs the Secretary of Labor, in determining what constitutes mineral milling, to give due consideration to the convenience of administration resulting from the delegation to one Assistant Secretary of all authority with respect to the health and safety of miners employed at one physical establishment.
The legislative history of the Mine Act explains MSHA's authority by stating that the term "mine" was to be given the "broadest possible interpretation and that [jurisdictional] doubts were to be resolved in favor of inclusion of a facility within the coverage of the [Mine] Act." Congress specifically distinguished the mining industry from manufacturing and intended that one agency, MSHA, enforce uniform safety and health standards and provisions ensuring miners' rights.
Relevant to determining the respective coverage of MSHA and OSHA standards are the guidelines contained in the Interagency Agreement, 44 FR 22827, April 17, 1979. This agreement states the general principle that MSHA will exercise jurisdiction over unsafe and unhealthful working conditions on mine sites and milling operations. Accordingly, MSHA has promulgated standards requiring miners to be trained in hazard recognition and avoidance including the hazards of handling chemical products. Moreover, warning and labeling requirements for metal and nonmetal mines specifically require that hazardous areas be posted in order to warn miners and that toxic substances be labeled, both in a manner which identifies the hazard involved. In advising operators, applicable MSHA standards are attached for your information.
Regarding the effect of State "right-to-know" laws at mining operations, section 506 of the Mine Act permits application of State laws that do not conflict with its provisions or regulations. State laws that are more stringent than MSHA standards, or cover health and safety in mines where MSHA has no such standards, are still applicable to mines. In general, State right-to-know" laws address the threat to public health caused by workplace hazardous substances in the environment and they may require employers to label hazardouschemicals in their workplaces and inform community residents of the potential hazards and associated exposure. Education and training of employees may also be required under State laws.
Roy L. Bernard Administrator for Metal and Nonmetal
Attachment
30 CFR 56/57.16004 Containers for hazardous materials.
30 CFR 48.5 Training of new miners; minimum course of instruction; hours of instruction.
30 CFR 48.6 Training of newly employed experienced miners; minimum courses of instruction.
30 CFR 48.7 Training of miners assigned to a task in which they have no previous experience; minimum courses of instruction.
30 CFR 48.8 Annual refresher training of miners; minimum courses of instruction; hours of instruction.
30 CFR 48.25 Training of new miners; minimum courses of instruction; hours of instruction.*
30 CFR 48.26 Training of newly employed experienced miners minimum courses of instruction.*
30 CFR 48.27 Training of miners assigned to a task in which they have no previous experience; minimum courses of instruction.*
30 CFR 48.28 Annual refresher training of miners; minimum courses of instruction; hours of instruction.*
*Note: See Department of Labor, Health and Human Services, and Education and Related Agencies Appropriation Act, 1986, Pub. L. No. 99-178, 99 Stat. 1107 (1985), providing funding for fiscal year ending September 30, 1986, which restricts funding for enforcement of any training requirement pursuant to sections 115 and 104(g)(1) of the Mine Act with respect to shell dredging, or with respect to any sand, gravel, surface stone, surface clay, colloidal phosphate, or surface limestone mine.