Interactive Learning Paradigms, Incorporated


The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety Emporium has thousands of OSHA safety signs and more

Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!

OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation

Operations that trigger the requirement for employers to provide washing facilities on construction jobsites under 29 CFR 1926.51(f)(1).

Issued
Record type
Interpretation
Historical standard
HCS 1994, pre-GHS archive
Current standard
HCS 2024, as amended

ILPI assessment: Generally consistent; SDSs inform the assessment

This letter addresses the obsolete 1994 version of the Hazard Communication Standard (HCS). SDS information remains relevant to deciding how to protect construction employees from harmful contaminants. The washing-facility duty comes from the construction sanitation standard, not solely from the HCS.

Consult 1926.51(f)(1) and construction HazCom incorporation, with SDS first aid and exposure controls/PPE. Assess the actual material and task. Ordinary washing facilities and emergency drenching/flushing under 1926.50(g) are separate requirements; neither SDS availability nor waterless cleaner automatically establishes compliance.

Last reviewed: .

Related interpretations
About this ILPI assessment

This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.

OSHA's notice about interpretation letters

The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.

Source: OSHA's original letter page.


June 12, 2006

Mr. John Schlack
648 Hemlock Court
Bensalem, PA 19020-4301

Re: Operations that trigger the requirement for employers to provide washing facilities on construction jobsites under 29 CFR 1926.51(f)(1).

Dear Mr. Schlack:

portable eye wash station
Protect your workplace with portable and stationary eye washes and accessories from Safety Emporium.

This is in response to your letter dated September 25, 2005, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regarding the requirements of 29 CFR 1926.51(f)(1). We apologize for the delay in responding.

We have paraphrased your questions as follows:

Question: Section 29 CFR 1926.51(f)(1) requires that "employers provide adequate washing facilities for employees engaged in the application of paints, coating, herbicides, insecticides, or in other operations where contaminants may be harmful to employees." We are an employer performing electrical construction work. Part of this work involves contact with: a corrosion preventative that coats Rigid, I.M.C. and E.M.T. conduit as well as AC and MC flexible metal covered cable; cutting oil used to thread and prepare the conduit; conductivity enhancing compound; glue used for connecting PVC conduit; and a compound used for "fire-stopping." Each of these cause eye and skin irritation, and the glue is also combustible, corrosive and poisonous. None of these materials are readily or adequately removed with waterless hand cleaner.

When doing this work, do the requirements of 29 CFR 1926.51(f)(1) apply?

Answer: Section 1926.51(f)(1) states:

Washing facilities. (1) The employer shall provide adequate washing facilities for employees engaged in the application of paints, coating, herbicides, or insecticides, or in other operations where contaminants may be harmful to employees. Such facilities shall be in near proximity to the worksite and shall be so equipped as to enable employees to remove such substances. (Emphasis added.)

In your letter, you describe employees performing several electrical construction activities where employees come in contact with various materials.1

A plain language reading of §1926.51(f)(1) and specifically, the "in other operations" clause emphasized above, indicates that OSHA intended to require employers to provide washing facilities when performing a broad range of activities beyond just "the application of paints, coating, herbicides, or insecticides."

Therefore, whether the activities you describe in your letter are within the scope of §1926.51(f)(1)'s requirement for employers to provide washing facilities depends upon whether those activities involve the use of "contaminants [which] may be harmful to employees." If the materials you describe are in fact harmful, the employer would be required to provide adequate washing facilities, including soap and potable water.2

Eye Wash and Safety Shower w/ Graphic
Create a safer workplace with antislip floor marking signs from Safety Emporium.

Note that a good source of information regarding a hazardous chemical is its Material Safety Data Sheet (MSDS). An employer's obligations to make the MSDS for a hazardous chemical available to employees are described in 29 CFR 1910.1200 [ILPI: Original HCS 1994 context · Current HCS], which is applicable to construction employers by §1926.59 (Hazard Communication). These standards can be viewed on OSHA's website at: www.osha.gov. (under "Laws and Regulations in the right hand column, click "Standards").

[ILPI note: At issuance: HCS 1994, pre-GHS archive. Use the current SDS first-aid and protection information to inform the task assessment. The governing washing-facility provision is 1926.51(f)(1).]

If you need any additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Noah Connell, Acting Director
Directorate of Construction


1 We have not ascertained whether the materials you describe in your letter are in fact harmful to employees.


2 See OSHA&'s July 20, 2005 letter to Mr. James W. Banford, Jr. for further information regarding the Agency's interpretation of what constitutes adequate washing facilites under §1926.51(f)(1).


The original official public domain version of this document is available from OSHA at https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/2006-06-12.